بازشناسي نقش ها
بازشناسي نقش ها
بازشناسي نقش ها
نويسنده: دکتر سيد محمد کاظم سجادپور
ماهيت بين المللي روابط ايران و آمريکا
ماهيت بين المللي روابط ايران و آمريکا آن است که چگونگي اين رابطه را به دلايل استراتژيک در کانون توجه بازيگراني قرار داده است. اين بازيگران با انواع کنش و واکنش ها سعي در اثرگذاري بر رابطه ايران و آمريکا داشته و دارند. اين بازيگران، متعدد بوده اند و بعضاً با يکديگر تضادهاي گوناگوني را به نمايش گذاشته اند اما همگي در توجه و دقت در روابط ايران و آمريکا مشترک هستند. حضور و اثرگذاري مستقيم و غير مستقيم آنها در روابط ايران و آمريکا از چگونگي تعريف آنها از منافع ملي و استراتژيک خود از يک سو و موقعيت روابط ايرن و آمريکا از سوي ديگر دارد. واضح است که اهميت و وزن استراتژيک ايران در مرکز ثقل محاسبات بازيگران مزبور قرار گرفته و از اين زاويه به روابط ايران و آمريکا نگريسته مي شود. موقعيت استراتژيک در غرب آسيا و اثرگذاري ايران در بحران هاي مناطق پيراموني آن که هر کدام به نوبه خود از ماهيتي بين المللي برخوردارند، روابط ايران و آمريکا را در پيوند با معضلاتي قرار مي دهد که از سطح روابط دو جانبه بالاتر رفته و چگالي بين المللي روابط تهران و واشنگتن را افزايش مي دهد. بحران افغانستان، بحران عراق، امنيت خليج فارس، ثبات در آسياي مرکزي و قفقاز، موقعيت خزر، تنش در شبه قاره هند و چالش فلسطين و موضوع رژيم صهيونيستي و روابط آمريکا با آن رژيم و کشورهاي عربي، بخشي از معادله پيچيده بين المللي شدن روابط ايران و آمريکا هستند. در هر کدام از اين بحران ها و موضوعات، ده ها مفهوم، بازيگر و کنشگر، قابل شناسايي هستند. هرکدام از بازيگران و کنشگران، سخت مواظب و مراقب روابط ايران و آمريکا و تحولات مربوط به آن هستند. فراتر از مواظبت و مراقبت، آن بازيگران و کنشگران، دستورالعمل هاي خاصي را در اين رابطه دنبال مي کنند و به طور مشخص اهداف خود را پيگيري مي کنند. پرداختن به تک تک بازيگران منطقه اي و بين المللي و دستور کار آنها در مورد روابط ايران و آمريکا، فراتر از حوصله اين نوشتار است اما براساس رفتاري که بازيگران مختلف طي زمان در رابطه ايران و آمريکا از خود بروز داده اند، حداقل سه نقش را مي توان مورد شناسايي قرار داد که تعريف کننده و توضيح دهنده ماهيت عملکرد بازيگران بين المللي يا بازيگران طرف سوم در رابطه ايران و آمريکاست. اين سه نقش عبارت اند از :
« نقش تنش زايي»، «نقش سودزايي» و «نقش ايستازايي».
نقش تنش زايي
علاوه بر رژيم صهيونيستي، برخي از رژيم هاي عربي نيز درصدد حفظ و افزايش تنش بين ايران و آمريکا هستند. رژيم سرنگون شده مبارک در مصر در زمره اين بازيگران بود. اتحاد سه گانه آمريکا، رژيم صهيونيستي و برخي از کشورهاي عربي عليه ايران که تا قبل از آغاز بهار عربي در زمستان سال 2011 (1389)، ائتلافي استراتژيک در دنياي عرب بود، بازتابي از نقش برخي از کشورهاي عربي در معادله تنش زايي است. اسناد منتشره توسط ويکي ليکس نشان مي دهد که برخي از رهبران کشورهاي عربي، آمريکا را به برخورد جدي تر با ايران دعوت مي کرده اند. نقش تنش زايي اين بازيگران، در خور تعمق و توجه مستقل است.
نقش سودزايي
هسته اي و بيانيه تهران از اين نقش سود برده اند. هر چند که ترکيه از نامردي دولت اوباما که ابتدا ترکيه و برزيل را دعوت و تشويق به صحبت با تهران در مورد مبادله سوخت هسته اي کرد و بعد به موفقيت آنها وقعي نگذاشت، دلخور است اما نبايد فراموش کرد که ترکيه از ايفاي نقش واسط بين ايران و آمريکا سود برده است.
نقش ايستازايي
منبع: همشهري ديپلماتيک شماره 50
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}